calcimus

Toemaatjes voor kids - Minibib - Calcium is goed voor ons

 

Melk en melkproducten: calciummm!
Hoeveel?
Variatie troef
De verpakking lezen
Wat is karnemelk?
Wat is yoghurt?
Wat is kaas?
Boter bij de vetstoffen, roomijs in de restgroep
Zelf recepten uitvinden

Boter bij de vetstoffen, roomijs in de restgroep.

Boter en roomijs worden ook van melk gemaakt, maar behoren toch niet tot de groep van de melkproducten.

Boter wordt gemaakt van melk, maar het is een vetstof. In de actieve voedingsdriehoek hoort boter dan ook thuis in de groep van smeer- en bereidingsvet. Boter bevat bovendien bijna geen calcium. Calcium bevindt zich in melk vooral in het watergedeelte (dat bijna niet tot boter wordt omgevormd) en niet in het vetgedeelte.

Roomijs wordt van melk gemaakt en bevat dus ook calcium. Om de extra lekkere smaak van roomijs te bekomen worden tijdens de bereiding echter zowel vet als suiker toegevoegd. Daarom rekenen we het tot de zoetigheden en hoort het eerder thuis in de restgroep.