calcimus

Toemaatjes voor kids - Minibib - Calcium is goed voor ons

 

Melk en melkproducten: calciummm!
Hoeveel?
Variatie troef
De verpakking lezen
Wat is karnemelk?
Wat is yoghurt?
Wat is kaas?
Boter bij de vetstoffen, roomijs in de restgroep
Zelf recepten uitvinden

Wat is kaas?

Alleen al in België worden meer dan 300 verschillende soorten kaas gemaakt. Keuze genoeg dus.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Om 1 kg kaas te maken moet de kaasboer eerst 10 liter melk laten "stremmen". Stremmen betekent "dik worden". Daartoe voegt hij aan melk melkzuurbacteriën (andere dan in yoghurt) en stremsel toe. Een deel van de melk blijft vloeibaar (de wei) en een ander deel wordt vast: dat is de wrongel. De wrongel wordt dan in een kaasvorm geperst en in een pekel- of zoutbad ondergedompeld. Nu is de kaas klaar om verder te rijpen, waardoor hij zijn lekkere smaak krijgt. Hoe langer de kaas in de fabriek blijft liggen om te rijpen, hoe ouder en sterker van smaak hij wordt. Naargelang de rijpingstijd krijg je jonge (4 weken oud), belegen (4 maanden oud) of oude kaas (10 maanden of ouder).

Bij kaas kan je volop kiezen: verse of platte kaas (die je kan oplepelen of op je boterham smeren) of een harde kaas (die je tussen je brood legt of uit het vuistje eet).

Het vetgehalte van kaas wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken: bv. 48+, 30+, 20+. Algemeen mag je stellen: hoe hoger het cijfer, hoe vetter de kaas.