leestijd

Het land van Calcimus

“Het land van Calcimus” helpt leerkrachten van de lagere school al sinds 1998 te werken rond gezonde voeding.  Het vertrouwde educatieve project werd in 2017 vernieuwd. Koning Calcimus neemt de kinderen mee op ontdekking doorheen zijn land en leert hen dat een gezonde voeding met een gezonde portie melk of melkproducten, voldoende groenten en fruit en beweging belangrijk voor hen is.

Land van calcimus

Lagere schoolkinderen duidelijk maken dat een gezonde voeding met voldoende melk, melkproducten, groenten en fruit belangrijk is zonder belerend over te komen? Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is nu net wat dit educatieve spelproject waarmaakt. Het project biedt leerkrachten zeer concreet lesmateriaal om in de klas te werken rond de thema’s gezonde voeding en beweging, belangrijke aandachtspunten binnen het gezondheidsbeleid dat elke Vlaamse school sinds 1 september 2018 moet voeren. Het materiaal is bovendien uitermate geschikt om “Oog voor Lekkers”, het project rond melk, fruit en/of groenten op school, verder tastbaar en boeiend in de klas uit te werken.
 

Educatieve spelkoffer

Tussen de lessen voedingseducatie door of als afsluiter van een projectweek gezonde voeding kan de educatieve spelkoffer worden ingezet. Samen met de juf of de meester maken de leerlingen een avontuurlijke ontdekkingstocht door “Het land van Calcimus” die het verhaal van gezonde voeding bevattelijk, tastbaar en boeiend maakt. Om het geheime land van de bottenkoning Calcimus te bereiken, moeten de spelers hun kennis bovenhalen om vragen te beantwoorden en raadseltjes op te lossen om zo veel mogelijk krachtkaarten en Calcimuskaarten te verzamelen. Parate kennis en een creatief inlevingsvermogen zijn geen overbodige luxe om in de opdracht te slagen.

De Calcimuskoffer omvat alle het nodige spelmateriaal, namelijk:

  • een speldoek (2 m x 1.2 m),
  • drie sets spelkaarten: 
    90 kaarten voor eerste graad lager onderwijs,
    90 kaarten voor tweede graad lager onderwijs, 
    90 kaarten voor derde graad lager onderwijs,
  • 6 drinkbekers (als pion),
  • linnen zakje met 6 x 8 Calcimuskaarten (per 8 in een zakje),
  • linnen zakje met 80 Krachtkaarten,
  • grote blauwe dobbelsteen (7 cm),

In de koffer zit eveneens een handleiding zodat de voorbereiding en het spel vlot kan worden gespeeld. Op het einde van het spel wordt elk kind beloond voor hun inzet met een kleeftattoo op hun arm.  

Alvorens het spel te starten kan de leerkracht het Calcimusverhaal voorlezen of vertellen. Zo maken de leerlingen kennis met koning Calcimus. Het is een ideaal hulpmiddel om hun nieuwsgierigheid voor het spel aan te wakkeren.

Elke school kan gratis een koffer ontlenen via het online bestelformulier. De koffer wordt op de afgesproken datum op school afgeleverd en 2 weken later terug opgehaald. Vergeet ook niet het aantal leerlingen dat zal deelnemen door te geven. Zo ben je zeker dat je elk kind kan belonen met een tattoo.

Aansluitend lesmateriaal

Om voedingseducatie in de klas concreet te maken ontwikkelden Gezond Leven, NICE en CM samen, het educatief pakket ‘Lekker gezond’ over de voedingsdriehoek. Leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs vinden er inspiratie voor lesjes die perfect aansluiten bij de vragen uit de spelkoffer.  De vragen bij het spelproject ‘Het land van Calcimus’ en de lesinhouden in het educatief pakket sluiten perfect bij elkaar aan.

Meer weten over het dossier 'Onderwijs'?

Slurp & Slice
Onderwijs

Oog voor Lekkers: fruit, groenten en melk op school

Oog voor Lekkers biedt scholen Vlaams-Europese financiële steun voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk.

Educatief gezond eten
Onderwijs

Lekker Gezond!: Educatief pakket lagere school

Lekker Gezond! is een educatief pakket over de voedingsdriehoek en gezond kiezen voor leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs.

werken aan gezonde voeding op school
Onderwijs

Werken aan gezonde voeding op school: tools en materialen

NICE ondersteunt leerkrachten met concreet les- en spelmateriaal, relevante achtergrondinformatie en extra informatiemateriaal voor de ouders.

OP DEZE PAGINA